Burun Estetiği Nasıl Olmalı?
Estetik ve güzel bir görünüme sahip olma isteği, eski çağlardan beri devam eden ve gündemden hiç düşmeyen bir konudur. Bilindiği gibi insanlar arası ilişkilerde de ilk karşılaşmada insanların fiziki görüntüsü dikkate alınır. Eğer kişinin vücudunda memnun olmadığı bir bölge var ise, bu durum hem sosyal hayatı hem de ruhsal durumu olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle kadınlar bu konuda oldukça hassastır. Çünkü kendinden memnun olma ve beğenilme dürtüsü erkeklere nazaran kadınlarda daha yoğun yaşanır.
Kadınların estetik kaygı yaşadığı en önemli konulardan biri, burun yapısındaki problemlerdir. Bir kadın için aynaya baktığında güzel görünmek ne kadar önemliyse, yüze tüm şekli ve ifadeyi veren burun da sorunlar olması da bir o kadar kişiyi demoralize eden bir durumdur. Yapılan çalışmalar da rinoplasti ameliyatlarının diğer estetik operasyonlardan iki kat daha fazla olması bu durumu kanıtlar niteliktedir. Neyse ki günümüz teknolojisi ve tıp alanında yapılan yenilikler sayesinde hayal edilen buruna daha kolay ulaşılabiliyor.

Cinsiyet Faktörü
Rinoplasti ameliyatlarında cinsiyet faktörü büyük rol oynar. Kadınların yüz anatomisi yuvarlak, kıvrımlı ve ince hatlıdır. Ayrıca burun yüzeyleri iç bükey şeklinde ve daha küçüktür. Kadınların anatomik yapısı ve operasyondan beklentileri erkek hastalarınkiyle aynı olmadığından, elde edilecek sonucun da daha kadınsı olması gerekir. Kadın hastalar burun şekillerinin güzel olması haricinde doğal durmasına da önem verirler. Burnun yüz bölgesinde öne çıkan bir organ olması sebebiyle, ameliyattan beklenen sonuç da yüze uyumlu ve mükemmel bir bütünlük sağlamasıdır.
Erkek hastalar ise daha keskin ve sert hatlara sahiptirler. Erkek hastaların öncelikle ameliyattan beklentileri maskülenliklerini kaybetmemeleridir. Estetik olarak değişimin yanı sıra uyku apnesi gibi sorunlar veya kaza,doğuştan gelen problemler de var ise genellikle cerrahi müdahale erkek hastaların tercihi olur. Erkeklerde en ideal burun açısının 90-95 olduğu belirtilmiştir.
Kadın hastaların burun ölçüsü ve çizgileri çok belirgin olmamalı, burun sırtı ise hafif açılı olmalıdır. Kadınlarda ideal burun açısı hakkında birçok çalışma yapılmış olsa da, en uygun açının (burun-dudak açısı) 95-120 arasında olduğu saptanmıştır.
Her hastanın yüz yapısı ve burun problemi farklıdır bu sebepten dolayı uygulanacak operasyon bu kriterler göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Kısaca özetlemek gerekirse yapılacak yeni burnun hastanın yüzüne uyumlu olması ve doğal durması ilk koşullardan biri olmalıdır. Detaylı yüz analizi yapılmadan, burnun karakteristik özellikleri tanımlanmadan yapılan cerrahi müdahale sağlıklı olmayacağı gibi güzelde görünmeyecektir.
Detaylı bilgi ya da fiyat almak için bizimle iletişime geçin. Ekibimiz 24 saat içinde kesin fiyat bilgisi verecektir.
Burun Estetiği İle İlgili Merak Edilen 30 Soru
Burun eti yani konka denilen yapılar burundan solunan havanın ısıtılıp nemlendirilmesini sağlamaktadır. Burun etinin büyümesi yani konka hipertrofisi, halk arasında geniz eti ve septum eğriliği gibi hastalıklarla da karıştırılabilmektedir.
Burun boşluğunda önden arkaya doğru yan duvarlarda üç sıra halinde bulunan burun etlerinin özellikle alt kısımda bulunanları genellikle alerjik reaksiyonlardan veya septum eğriliklerine sekonder sebeplerden büyüme gösterebilmektedir. Burun eti, septum eğriliği gibi burun tıkanıklığına neden olan sorunlar, burun estetiği ile beraber eş zamanlı düzeltilebilir sorunlardır.
Ameliyatta kullanılan teknik
Yaş, cinsiyet
Hastanın kemik ve kıkırdak yapısına göre değişmektedir.
Doktor açışından bakıldığında plastik cerrahide en zor ameliyatlardan birisi burun estetiği ameliyatıdır. Diğer estetik operasyonlara kıyasla burun, herkes tarafından görülüp değerlendirilebilen bir organ olduğu için sonuçları da herkes tarafından görülüp değerlendirilebilmektedir.
Teknik anlamda da burun estetiği zor bir estetik cerrahidir. Kişinin; cilt, kemik ve kıkırdak yapı farklılıkları cerrahın işini zorlaştırabilmektedir. Cilt, kemik ve kıkırdak yapısı ince, narin olan hastalarda çok daha dikkatli davranılması gerekir.
Burun derisi çok ince olduğu durumlarda her türlü teknik hata dışarıdan kolay farkedilebilir. Yeterince desteklenmemiş kıkırdaklar da iyileşme sürecinde asimetrilere neden olabilmektedir.
Aynı şekilde kalın derili hastaların estetik cerrahileri de zordur. Kalın derili hastalarda güzel estetik hatlar, dışarıdan daha az görülebilir olmaktadır. Burun estetiğinde zorluk, burnun kemerli ya da burun kemiğindeki eğrilikten ziyade hastanın kemik, kıkırdak ve deri yapısından farklılıktan kaynaklanmaktadır.
Açık rinopilasti; Burun delikleri arasının alt kısımdan küçük bir kesi ile açılarak gerçekleştirilmektedir. Bu kısmın açılması cerraha daha geniş bir görüş açısı sağlanmaktadır. Genelde kıkırdak ve kemikte uygulanan işlemler kapalı teknikle ile aynıdır. İleri düzeyde deformitesi olan veya sekonder cerrahi dediğimiz geçirilmiş estetik operasyon hikayesi olan hastalarda açık rinoplasti tekniği tercih edilebilmektedir. Açık rinoplasti tekniğinin en büyük avantajı cerraha geniş bir görüş ve uygulama imkanı sağlamasıdır. Bununla birlikte kapalı rinoplasti tekniğine göre burun ucu ödemi ve oluşacak morlukların iyileşme süresi daha uzundur.
Kapalı rinoplasti;Kapalı burun estetiğinde kesiler burun deliklerinin içindedir. Kapalı teknikle gerçekleştirilen ameliyatlarda cerrahi anlamda görüş açısı daha az olmakla birlikte dışarıdan görülen bir dikiş izi kalma ihtimali bulunmamaktadır. Ayrıca açık rinoplasti yöntemine göre iyileşme süresi nispeten daha kısadır.
Burun dolgusu
Çok belirgin olmayan burun kemerlerinde uygulanabilen ameliyatsız burun estetiği yöntemidir. Ameliyat olmak istemeyen hastalar için bir avantaj olarak gözükmekle birlikte etkileri kalıcı değildir. Burun kemeri olan durumlarda burun kökünün dolgu maddesi ile doldurarak burnun daha düz gösterilmesi, burun ucu veya sırtındaki düzensizliklerde dolgu uygulalamaları yapılabilir. Dolgu malzemelerine bağlı komplikasyonlar bu tekniğin riskleri içinde hastayla paylaşılması gereken bir durumdur. Günümüzde kullanılan dolgu malzemelerin güvenirliği eskiye göre daha iyi olsa da karşılaşılabilecek riskler, cerrahi komplikasyonlar küçümsenecek boyutlarda değildir.
Burun ucu botoksu
Burnun dudakla birleşme bölgesi olan uç kısmına kas içerisine botoks uygulanabilmektedir. Botoksun etkisiyle kas gevşediği için burnun ucunda nispeten bir yükselme sağlanmaktadır. Burun botoksunda olduğu gibi etkisi kısa süreli olmakla birlikte her hasta için uygulanabilirliği ve hasta tatmini açısından sonuçları kişinin kendi takdirindedir.
Yara iyileşme sürecinde, güneşin etkisi ve bronzlaşmayla birlikte cerrahi uygulanan bölge renginin daha koyu hale gelebilme ihtimali bulunmaktadır. Güneşin etkisinden korunmak için doktorun tavsiye edeceği güneş koruyucu kremler ve şapka kullanılmalıdır.
Yaz aylarında daha çok kullanılan güneş gözlüklerinin ameliyattan sonra kullanılmaması gerekmektedir.
Ameliyattan sonra denize ve havuza, plastik cerrahınızın önerdiği bir süre boyunca girilmemesi gerekir.
Burun estetik ameliyatlarda travmanın şekline göre bazen hiç morarma yaşanmamaktadır. Yapılacak işleme göre yaşanan şişlik ve morarma değişebilmektedir. Morarmalar 1 hafta içinde sararmaya başlayarak gözle görülmeyecek hale gelir. Ameliyattan sonraki 2. gün genellikle şişlikler ve ödem en üst seviyede olur. Hastaların çoğunluğunda ödemin büyük kısmı 1 haftada geçerken, ödemin az bir kısmı 3 aya kadar sürebilmektedir.
Rinoplasti operasyonlarında kullanılan teknikler burnun uzun yıllar aldığı şekli koruması üzerine planlanmaktadır. Cerrahın doğru teknikle gerçekleştirdiği operasyonların ardından burun ucunda düşme yaşanmamaktadır.
Burun ucu estetiği, burun ucundaki kıkırdakların şekil verilerek yapıldığı bir ameliyattır. Burun ucundaki kıkırdaklar şekillendirilerek burun ve dudak açısı artırılabilir, azaltılabilir. Burun ucu inceltilebilir. Burun ucu estetiği yapılırken burun deliklerine de müdahale edilebilmektedir. Bu işlem; kemeri olmayan ama burnunun ucu düşük olan, burun delikleriyle ilgili problemi olan ya da burun ucu çok geniş olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir.
Septum dediğimiz şey burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran, ön kısmı kıkırdak, arka kısmı kemikten oluşan ve mukoza dediğimiz bir örtü ile kaplı kısımdır. Septum deviasyonu yani burun orta hattındaki bu kıkırdak veya kemik kısmın bir tarafa doğru eğik olması, nefes alma bozukluklarının sebeplerinden bir tanesidir. Buradaki eğrilik önde veya arkada olabilir. Hangi tarafa eğrilik varsa o taraftaki pasaj daralı ve nefes almakta güçlük yaşanmasına neden olmaktadır.
Burun eti ve septum eğrilikleri burun estetiği ile eşzamanlı plastik cerrahi uzmanı tarafından ameliyat edilebilir.
Sadece burun ucu kaldırılabildiği gibi beraberinde geniş burun uçunu küçültmek gibi işlemler de yapılabilir. Burun sırtına müdahale edilmediği bu tür işlemlerde burun ucunun yüksekliği, dudak açısı ve burun ucunun şekli düzeltilmektedir.
Sanatta bir bütünün parçaları arasındaki oranların uyumunun bir estetik sonucu vardır. Bu oran matematiksel olarak altın oran olarak nitelendirilir. Altın oran; kol ile ön kol, komşu parmak kemikleri arası gibi vücudun ve doğanın birçok canlısında gözlenmektedir. Burun estetiğinde de bu oranlara yakın oranlar elde etmek, estetik algı içinde daha hoş karşılandığı için bu kurala sadık kalınmaya çalışılır.
Burun estetiğinde hastaların istekleri de baz alınarak altın oranın korunmasına özen gösterilmeye çalışılmakla birlikte mevcut varyasyonları da göz önünde bulundurulmaya çalışılır.
Hastaya bunu daha iyi anlatabilmek için estetik cerrahi uzmanları planladıkları burnu, çeşitli 2 boyutlu veya 3 boyutlu uygulamalarla gösterebilmektedir. Hasta ve doktor bu uygulamalar üzerinde fikir alış verişinde bulunarak yapılacak burnun son şeklini belirleyebilmektedir.
Her ne kadar hastanın istekleri öncelikli olsa da yüzün oranları dikkate alınarak hareket etmek gerekir. Çok büyük bir burnu çok küçük hale getirmek cildin bu tür bir operasyona uyum sağlaması konusunda problemler yaratabilir ve istenen sonuçlar açısından tatminkar sonuçlar yaratmayabilir. Sanal ortamda ön görülen sonuçlar, operasyon sonrası sonuçlar ile paralellik göstermesi ve gerçekçi olmaya çalışmak operasyon sonrası hasta ve hekim arasındaki güven ilişkisi açısından önemlidir.
Ameliyat öncesi estetik cerrahiyi gerçekleştirecek doktor ve anestezi uzmanına kullanıldığınız ilaçlar ve genel sağlınızla ilgili bütün detayları bildirmelisiniz.
Operasyona gelirken; takı ve aksesuarları çıkarmalı, makyaj ve tırnaklardaki ojeleri temizlemelisiniz.
Aspirin gibi kanı sulandıran ilaçları doktor kontrolünde en az 1 hafta önce kesebilirsiniz.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız doktorunuzla bu durumu paylaşmalısınız.
Yeşil çay gibi bitki çayları kanamayı artırabileceği için ameliyat öncesi kanamaya neden olacak yiyecek ve içeceklerden uzak durun. (Zencefil, zerdeçal, sarımsak, kırmızı şarap, bazı tür biberler, zeytinyağı)
Kadınların regl dönemleri tıbbı açıdan ameliyata engel durum olmasa da sonrasında oluşabilecek ödemi artırabileceğinden bu dönemlerde cerrahi uygun değildir.
Sigara, iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebileceği için bu açıdan hastaya bilgi verilmeli.
Burun çökmesinin yaşandığı durumlarda kaburgadan kemik alınmasına kadar varan revizyon ameliyatlarına gereksinim duyulabilir.
Ameliyat sonrası burnunuzu travmalardan korumak ve şişlikleri azaltmak için yatarken yastık ile başı mümkün olduğu kadar yükseltmek önerilir.
Kan sulandırıcı ilaç ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında bir süre spor yapılmamalıdır. 10 gün normal aktivitelerden, 3 hafta ise ağır sporlardan uzak durulmalıdır.
Ameliyattan sonrası burnunuzu koruyan alçı ya da atellerin ıslanmamasına özen gösterilmelidir. Burun estetiği sonrası bir süre banyoda baş kısmının yıkanmaması önerilir.
Travmalardan uzak durulmalıdır.
Doktorun tavsiye edeceği süre kadar burun estetiği ameliyatı sonrası gözlük kullanılmamalıdır.
Düzenli beslenmek ve düzenli uyumak iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Dişlerin sert ve hızlı fırçalanması, burun tabanında hassasiyete neden olabilir.
Burun estetiği yaptırma düşünceniz varsa, uzmanlarımızdan doğru bilgiler almak için hemen online randevu alabilirsiniz.